www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kunst en cultuur, Kwelbeek, Maaierij, Vogelbos, Windbos

EZH journaal van week 9; 26 februari – 4 maart 2018.

Maandag
Gistermiddag zijn Regien, Arjen en ik gestart met de restauratie en montage van de twee grote wadibrug delen. Jos “sjato” kwam langs en hielp een handje mee. Voorwaar een kille klus. Na twee uur in de gure ooster gaan wij binnen ontdooien bij de warme kachel.

Johan en Lap hebben vandaag een “Lapdag”. Deze dag besteden zij in het vogelbos. Bijna al het hout, dat door de zaagploeg is gezaagd, wordt door de twee uit het bos gehaald. “Zo blijf je lekker fit”, kreunt en piept de kreupele Lap op een gegeven moment.
Even verderop in het windbos vermaken Marlies, Regien en ik ons in het populierenbos rond de open plek aldaar. Met dit weer, uit de gure wind en in het zonnetje, is het een feest om de braam- en clematisstrengen weg te knippen en te rillen.

De JBB wordt vandaag onder water gezet voor een buurt kampioenschap short track. De winnaar krijgt een ijs(vogel) muts uit handen van organisator Bram. Hij gaat met de HB watergeefinstallatie de hele nacht rondjes rijden. Ze zullen het weten bij de KNSB. Het grote veld krijgt de primeur.

Dinsdag
Het is weer zo een lekkere dag . Het is heerlijk buiten, zeker als je bezig bent. In de ochtend help ik Frank met het uit het vogelbos kruien van grote curling schijven hout. Op de kwelbeek is de jeugd ook bezig met curlen.

In de middag genieten Johan, Regien en ik in het windbos. Het eerste deel van de middag besteden wij aan de inmiddels vertrouwde clematisjacht in het populierenbos. Na de koffie gaan wij naar de wadi om het nodige zand te verplaatsen. Ook dat is vertrouwd. Als toetje filosoferen wij over het wadi beplantingsplan. Dat gaat toch wel bijzonder worden. Je kunt komen helpen planten op 10 maart tijdens NLDOET.

Woensdag
Laagje sneeuw erbij. Nu voelt het niet alleen winters, het ziet ook winters. Ine, Tim en ik gaan schaatsen op de beek.

Ineens roept Ine, “de ijsvogel is weg”.

Ik ga kijken en inderdaad, alleen de poten staan er nog. Wij hebben het over vakantie vierende jeugd die zich kennelijk verveelt en geen gevoel hebben van mijn en dijn. Wat jammer, kennelijk moeten wij alles hufterproof maken, anders…..

Donderdag
Langs het Gooimeer is het mooi en ijzig.

Het weg vandaliseren van onze ijsvogel roept bij velen een grote teleurstelling op. In korte tijd blijkt de ijsvogel een echte metafoor voor onze zelfwerkzaamheid te zijn geworden. En als je aan die vogel komt dan kom je aan ons. ”Van mijn erf af”, zegt de een. “Blijven aanspreken”,  zegt de ander. “Aangifte doen“. IJsvogelmaker Piet ; “Het was een risico, dat had ik al gedacht. Jammer dat het al zo snel mis is gegaan. Parels hebben geen betekenis voor zwijnen! Sneue realiteit.”

“Alles van waarde is weerloos”, dichtte Lucebert.

Wij zien meerdere kinderen die allen aangesproken worden. Zij zeggen van niets te weten. Wonderlijk dat wij niet weten wie de ouders van die kids zijn. Die ouders zie je hier nooit.

Dat het ook anders kan laat Tim zien. Hij maakt een pinda pop voor de vogels en Tim hangt de pop persoonlijk op bij de hut. Daarna gaat hij met opa schaatsen.

Vrijdag
Het frisse weer brengt vogels die je anders niet zo veel ziet. Er zijn meerdere waarnemingen van houtsnip en watersnip. Dit exemplaar was snipverkouden en lette even niet op.

Het moet trouwens niet gekker worden . Bij Greet en Hester in de tuin loopt een merel die te lang met zijn kop in de sneeuw heeft gezeten.

Ik ga het ijs op van de kwelbeek en steek langs de oever alle riet en lisdodde weg. Blijf je lekker warm. Eigenlijk wil ik kijken of je kunt bosmaaien. Misschien later deze week.

Zaterdag
Schaatsers op de gracht. Tussen de wakken door.

Ook op de beek is er kinderpret. Nog voor de officiële opening van het maaiseizoen door de maaibaas zorg ik voor een ijzige opening van het seizoen. Vanaf het ijs van de kwelbeek maai ik de oevers mooi strak. Lekker makkelijk. Bij ontdooide omstandigheden is dit een glibberig en moeizaam klusje. Zonder te schaatsen heb ik op mijn manier ijspret.

Greet is bevallen van haar vogeljaarverslag 2017. Ook voor niet vogelliefhebbers bevat het verslag een schat aan informatie. En een leuke quiz. Oog voor oog. Je kunt je vergapen aan een deel van de steeds toenemende biodiversiteit die ons buurtje rijk is. “Ik moet met pensioen om het allemaal te kunnen bijhouden” , zegt Greet.
Het vogeljaarverslag 2017 is terug te vinden onder het kopje ‘NATUUR’ op deze site. Of volg deze link: //www.hoekwierde.nl/wp-content/uploads/Vogeljaarverslag-Hoekwierde-2017.pdf

Volgende week is er NLDOET. Dan kun je meedoen aan de finale van het wadiwerk.
Vrijdag en zaterdag gaat Jan kranen. Vrijdag wordt de aansluiting op de beek gemaakt, inclusief de plaatsing van de tweede wadibrug. Zaterdag komt er de verbinding met de plek waar niet gebouwd mag worden.
Op zaterdag is er een extra NLDOET WWO. Je kunt weer zand kruien en werken aan de wadibruggen. Het zand kruien staat olv zand(b)haas Hojan. Ook planten, struiken en bomen kunnen de grond in. Meer dan 100 stuks. Dus 100x gaatje graven, struik erin en dan weer dichten.  De helft van deze struiken en bomen worden door Landschapsbeheer beschikbaar gesteld.
Elk handje is welkom. Maudy zorgt voor de soep. Dat wil je toch niet missen?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén