www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, Jeu de boules, Kwelbeek, Natuur, Wijkwerkochtend

Verslag van de EZH bijdrage aan de Nationale Natuurwerkdag van 4 november 2017

Voor Jan begint de dag vroeg. Met zijn trouwe viervoeter Bo wacht hij om half 7 op GertJan, die de kraan komt brengen. Vandaag start het machinale spitwerk aan de wadi. Om half 8 begint zijn strijd tegen stobben, stronken, wortels en ongewenste grond.

Om 17.00 uur is de accu van Jan leeg. Alle uitnodigingen voor koffie, (dank aan Rob), erwten- en groentensoep (dank aan Ursel), broodjes en andere verleidingen weerlegt hij met,”ik ben hier om meters te maken”. Het resultaat van zijn werkdag  mag er zijn.

Bijna het gehele wadi zuid traject is vrij van ongeregeldheden. De volgende keer kan Jan beginnen met het graven van het gewenste profiel. Tenminste als die 50m3 onbruikbare grond is afgevoerd. Tom Poes verzin een list!

Johan laat zien dat er maar een ril koning is. Expres loopt hij langs een paar rozen om met een stoïcijnse ril veteranen look bij de start te verschijnen.

Je snapt niet dat er nog liefhebbers zijn die met hem de ril strijd willen aangaan. Greet, Regien, Susan en Arjen vergezellen de veteraan graag en leveren een majeure ril klus. Je ziet door de rillers amper het bos.

Lappie is nu echt klaar met zijn jdb project. Er ligt nog een halve m3 split om naar een depot te brengen. Niet jdb’er Bram heeft hij als hulp gestrikt. Hoe krijgt hij dat nu weer voor elkaar? Waar  zijn al die jdb’ers? Ballen poetsen voor volgend jaar??

6 borders krijgen energie die ze scharen onder het hoofdstuk winterklaar maken. Wonderijk toch, al het groen is in rust en die gasten werken zich het schompes om volgend jaar minder te hoeven doen. Marlies in de bosborder, Ton in de fietspad borders, Joop in een ander fietspad border,

Yvonne en Henk in de Y&H border,

Simon in de triple A border en tot slot Alfred, Diana, Rene en Leida in de BZN.

Voor vandaag beschouwen wij al dit werk als werk in de natuur. Het is immers de Nationale Natuurwerkdag vandaag. En daar zijn maar liefst 7 gasten op afgekomen. Jos uit de Meenten, Rene en Louise uit de Noorderplassen en Tineke, Judith, Tjeerd en Kerim die verbonden zijn aan de Almeerse PVDA. Jos en de PvdA’ers  storten zich met Hester cs op het kwelbeekriet. En ik hoor zeggen; “dat zijn geen salonsocialisten, die lui hebben de A van Arbeid weer ouderwets hoog in het vaandel. Ze werken echt mee.”.
In de loop van de ochtend neemt de waardering over en weer toe en werkenderwijs worden maatschappelijke vraagstukken besproken. Uiteraard worden die vraagstukken in ons groen niet opgelost. “Goede zet van die rode rakkers om op deze wijze te werken aan het verkleinen van de kloof tussen politiek en bewoners”, teken ik op. Persoonlijk waardeer ik de PVDA-bijdrage.
Aan levende lijve hebben Tineke, Judith, Kerim en Tjeerd ervaren dat het groen in de woonomgeving een aparte status verdient. Dat groen verdient geen bezuinigingen en al helemaal geen “rode” bebouwing. Dat groen zorgt voor verbinding en kwaliteit van leven. Met de inbreiding van woningen in de Wierden is door de politiek een kapitale fout gemaakt.

Bij de koffie geeft Tjeerd een toelichting op de aanwezigheid van de PvdA leden. Tjeerd ontving na afloop een gemeend applaus.

Afijn, in het verlengde van de laatste braamsluiperij gaan de kwelbekers voor deze dag als bezetenen te keer. Anneke, Tineke, Judith, Ine, Hester, Tim en Dante, Jos, Kees en André volgen de zeis bedieners Levien en Ruud. Al het gemaaide riet wordt verzameld en op hopen gezet voor afvoer later.

Een absoluut hoogtepunt vandaag  is de plaatsing van een vleermuizen til. Het stak de zuid kwelbekers dat zij geen til hadden. Kosten noch moeite zijn gespaard om nog een til te verkrijgen. Daarvoor moest eerst de voegen uit een woning aan de Noorderplassen gebikt worden. Louise en René bleken daar te wonen en die ontwikkelden als gevolg van die bikactie een unieke vleermuizen huisvesting. Na plaatsing vertelt René ons wat wij van de batmannen in onze buurt mogen verwachten.

De plaatsing was een show op zich. Volgens een klassieke Egyptische technologie werd de paal door Tim en Dante op zijn plek gezet.

Met twee vingers in de neus. Alles was in een uurtje gepiept. Ursel heeft inmiddels haar vleermuizen gewezen op de alternatieve huisvesting. “Uit mijn gevel jullie, ga daar maar wonen”. Voor het kunnen bestuderen van de Batmans is al een aanvraag voor een nieuw bankje met tafeltje ingediend.

Al met al kom ik aan 40 deelnemers vandaag . Met elkaar  zorgen wij voor een significante bijdrage aan de kwaliteit van onze groene en natuurlijke omgeving.

Wat een feest dat dat wij dat met elkaar mochten en konden doen. Wordt vervolgd op 25 november. Zet maar vast in je agenda.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén