www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Paddenstoelen, Vogelbos

EZH journaal van week 41. 9-15 oktober.

Maandag
De maaiploeg van dienst bestaat uit WW, Thom, Regien en Bram. Bram bijt de spits af en maait het buitengebied. “Tje, wat is het nat. Het is gewoon glibberen. Maar ja, wacht je langer dan ziet het er ook niet uit”, zegt hij. Lap zorgt er voor dat het teveel zand bij de jdb baan een juiste bestemming krijgt. Regien en Joris schonen een VLA plantvak. Vervolgens gaat Joris met Ad en Johan verder met zagen en rillen op kwelwadi tracé.

Ik ontvang Marie-Jose (Alliantie) en Simon, (vrijwilliger zelfbeheer in de Molenbuurt).

Simon wil aan de gang met het onderhoud van zijn buurt. Ik geef informatie  en een korte rondleiding.

Arjen heeft zijn vizier gericht op de paddenstoelen. Het is immers herfst.

Dinsdag
Thom maait een deel van het buurtgroen.Susan en Joris vervolgen hun inventarisatie van flora langs de kwelbeek. Joris en ik hebben een gesprek met Albert Jong, hij is een waterdeskundige die met ons meedenkt en adviseert over de waterhuishouding van de kwelwadi.

En dan is het avond en daar zit ie dan. Wethouder  Tjeert Herrema. Enkele maanden terug zegde hij aan Linda en mij toe; “Ik kom bij je eten en slapen”. En vandaag is het zo ver. Een wandel rondje,

een gesprek aan de eettafel en een gesprek met buurtbewoners

van de Kornwierde over de ervaringen van alledag. Het verhaal is helder. Meer dan 30 jaar woonachtig in de Kornwierde. We zijn uit een onwoonbaar geworden Amsterdam naar Almere getrokken. Ruim 20 jaar hebben wij met ziel en zaligheid genoten van  elkaar en van een prachtige wijk. Daar zetten wij ons graag voor in. Maar die wijk is nu net zo onbewoonbaar geworden als Amsterdam indertijd. Teleurstelling en boosheid is er over een deel van de buren en de gemeente, de politie en de Alliantie. Beloven doen ze van alles maar zorgen voor verbeteringen, ho maar. Tjeert legt uit, jullie hebben gelijk, het moet anders. Het was crisis, Almere is door het financiële oog van de naald gekropen. Vertrouwen in elkaar en in de instanties moet terug. Het is nu menens. Geen nieuwe kwetsbare huurders meer hier. En het % huurwoningen moet naar beneden. Een ander aanpak van de veroorzakers van overlast is noodzakelijk. Het mag niet zijn dat “goeien” inactief worden en vluchten. De wethouder geniet van de hachee van Linda. Herman zegt dat Tjeerd ook van de zuurkool moet proeven. Dat gaat er goed in bij de Fries van geboorte. Vroeger wilde hij schaatser worden, het is de politiek geworden. En nu, zie hem zitten, nu zit hij midden in een negorij. Hoe gaat dat aflopen?? “Hoe heb je geslapen?”,  vraagt Linda de volgende ochtend. “Goed maar ik heb aan je gedacht”,  fluistert Tjeert. “Ik wil je vragen wat kan ik doen om je weer energie te geven”. Nou, daar heeft Linda vannacht ook over gedacht. Vraag het Linda maar.

Woensdag
Watermeetpunt 6 ligt in het Windbos. Daar ligt het meeste droge zand waargenomen tot nu toe. Door dat droge zand kost het Joris uren om op diepte gekomen. Toch gelukt. Nu kunnen wij over de gehele lengte van het kwelwadi tracé metingen doen aan de grondwaterstand.

Donderdag, walsdag.
Mag ik deze wals met u”, vraagt Lap aan Johan. “Tuurlijk”, zegt Johan. Maar wie leidt? “Een twee drie, een twee drie”. Zwierig en soepel gaat het, draaien en draaien. Plots, daar liggen die twee met de beentjes omhoog. Wiens grote voeten stonden nu dwars?

Is dat een voorbode voor het werk met die tweetonner? Ja, het lukt, rijden met dan ding. Maar ook die tweetonner draait en draait. Lap ziet het golven voor zijn ogen en begint een beetje korzelig te worden.

Na het heen en weer dansen met de machine zegt hij: “Wij gaan met de hand verder, de ondergrond is te vochtig. Het is mooi geweest met dat kreng!”
“Bedoel je mij?” kreunt Johan. Joris kijkt verbaast en denkt er het zijne van. Samen met Lap danst hij de laatste dans en gaat hij aan de gang met het plaatsen van de rand balken. Bram maait de kwelbeek en omgeving.

Vrijdag
Gemeente maait het deel tussen het fietspad en de kwelbeek en haalt twee riethopen weg. Dank daarvoor. Onze maaiploeg  bestaat vandaag uit Bram, WW en Regien, zij zorgen ervoor dat er in het grootste deel van de wijk wordt geborsteld, gemaaid en geblazen. De Kubota service voor een gestrande hybride mag niet baten.

Zomerse Zaterdag
De vogelbossers zijn vandaag bezig. Lap;  “Een kort verslagje van het vogelboswerk waar Nicolette, Ruud, Greet, Anneke, Anita, Marion en Hans bij aanwezig waren. Hans deed de Japanse duizend knoop controle weer aan de achtertuinen van de woongroep wat deze keer meeviel met nog geen halve zak vol. Wat betreft de vlinderstrook besloten we toch nog een keer te zeisen om het zo kort mogelijk te krijgen zodat straks de frezer minder moeite heeft wat in november gaat gebeuren. Ruud heeft geseisd en Greet harkte het uit de strook.

Anneke en Anita snoeide aan de buitenkant van het bos de te hoge struiken en jonge iepen ook ten behoeve van de zicht veiligheid voor fietsers en auto’s.

Nicolette veegt het fietspad schoon van de herfstbladeren en hielp mee met het vullen van de gele zakken met snoeisel. Marion deed een inventarisatie van diverse soorten paddenstoelen en legt ze vast op de foto. De koffie werd verzorgd door Adrie waarbij Elise ook nog even aanschoof.”

Thom maait het altijd lastige gracht talud. Marlies en Arjen planten bollen in de bosborder en starten met het winterklaar maken van die border. Elise en Rob delen de laatste 30 km stickers uit. Alle huishoudens in de buurt zijn bezocht en weten van de actie. Wachten is nu op de reactie en het advies van VVN en de  gemeente.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

  1. Rob en Elise

    Met dank aan alle 30 km sticker bezorgers:Henk, Rob O., Hans, Bram en Jose.

  2. Rob en Elise

    Wil je nog een extra 30km sticker voor op de tweede container? Stuur dan een email met je huisnummer naar: robdejager@planet.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén