www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Windbos

EZH journaal; week 35. 28 augustus- 3 september 2017.

Maandag

Het is zeer warm en “ Lap is back”. Hij maakt een inspectieronde en  constateert dat er veel gras is gegroeid tijdens zijn afwezigheid. “Stout gras” , zegt hij. Hij is enthousiast dat de financiering van de uitbreiding jdb baan rond is. Wierdenfonds en Oranjefonds ( burendag) brengen samen het benodigde bedrag bijeen. Lap is al druk bezig de bestellijst voor de benodigde materialen. Tijdens buren dag kan er door vrijwilligers gespit gaan worden.

Bij de kwelbeek zie je veel beessies die in de voetsporen van JC op het water lopen.

Mooie blommetjes op de dijk

en in de zaaibedden.

Dinsdag

Zeer warm. Johan leegt nog een keer de afvalbakken op verzoek van opperleger Lap. Johan verbaast zich over de grote hoeveelheden afval die hij in de afvalbakken aantreft . “Bij elkaar twee grote afval zakken vol“, zegt hij.

Plots staat er een bankje bij de kwelbeek ter hoogte van de bb. Wellicht goed bedoeld. Maar geen overleg over het hoe en wat. Joop voert om reden van de grote afwijking met de overige zitgelegenheden het bankje af naar de stort.

Wat zeer bijzonder is , is de verzameling vleesetende plantjes bij de kwelbeek. Ze staan er echt!  Zonnedauw

en zijn/haar vrienden.

Greet is druk bij haar vogelvoederplek. Elke dag gaat er graan naar toe. En water. Tot haar verbazing en vreugde ziet zij dat iemand een groot aantal appeltjes naar de voedselplekken heeft gebracht.

Ton helpt Henk met maaien in de  Kornwierde. Op de terugweg ziet hij een huizenhoog stukje gras in ons gebied en maait dat stukje.

Mooie avond voor de jdb en volleyers. Vandaag de laatste keer voor de volleyballers. Volgende week start de zaaltrainingen. Hoe lang gaan de jdb’ers nog door?

De rozen van Yvonne bloeien al massaal voor de tweede ronde.

Woensdag

Zeer regenachtig en benauwd. Met Timmetje geniet ik in de vogelhut. Door het voedsel van Greet is er weer veel beweging en is er genoeg te beleven voor een lesje veldbiologie.

En verkeerskunde. Eerst kijken naar rechts

naar links

nog een keer naar rechts

hakken maar!

Rob en Thom wateren als het droog is de HB’s .

Ik maak een wandeling door de Laren en langs de kwelbeek met Ernst Jan Giethoorn. Projectleider van de Laren. Twee uiterste werelden van verschil, de kwelbeek en de Laren. Mbt de Laren heb ik gewezen op de wateroverlast AH, zwerfvuil problematiek, gronddump praktijken nieuwe bewoners en vandalisme haag rond aquamarijn en kwelbeek. Ik heb aangegeven hoe Alliantie, school en gemeente  uit een ander vaatje kunnen  tappen en meer proactief gaan werken aan het voorkomen van ergernis en overlast.

Donderdag

Ook WW is back. Gelijk gaat hij aan de slag met Bram om de HB aan de nieuwe paal te hangen.

Lap verzamelt in de middag  ter voorbereiding van de braamsluiperij hoopjes groenafval  langs het gehele fietspad. Corrine, Anita, Ine en Lap zorgen er voor dat vanaf 1900 uur alle hoopjes in zakken verdwijnt. Ter voorkoming van hel en verdoemenis wordt elke zak nauwkeurig gewogen.

Liever een zakje extra dan een zak te zwaar. Dus wordt de zakken expresse ingevloegen.

Bij de kwelbeek gaan Regien, Ineke, Marlies en Johan het blote voetenpad te lijf. Johan zoekt in alle hoeken en gaten naar de zwaf.

Ook bij de haagrand van Maryse wordt intensief gespeurd.

Tevergeefs , geen zwaf vandaag. Ineke, Greet en ik maken een plannetje voor het maaien van het riet.

Elk jaar een strook volledig kaal de winter in, is ons idee. Wij denken dat de omvang van de plekken waar nu riet staat niet dient te worden verkleind of uitgebreid. Een keer in de drie jaar gaat er een gedeelte volledig verwijderd worden. De komende weken gaan wij onderzoeken hoe licht of zwaar de rietmaai klus is. Greet kan het niet laten.

Na afloop van de avond wordt het rietplan op de hangplek besproken en gedeeld. Het wordt zeer betreurd dat het vanavond niet gelukt is de zwaf te vinden. “Hij moet hier toch echt zitten”, zegt Johan. Ook Greet had graag die vreemde vogel met wonderlijke snavel getikt voor haar broedvogel inventarisatie. Johan en Greet doen bij deze een oproep; ”graag melden als je de ijsvogel en de zwaf waarneemt. Svp aangeven tijdstip en exacte locatie.”.

Wij genieten van de heldere maan. Als je goed kijkt kun je de kraters zien.

Irma, Ton, Martin en ik komen bij elkaar voor het derde EZH bestuur overleg van dit jaar. De financiën zijn op orde en wij hebben o a gesproken over de onveilige kruispunten in de wijk, het te hard rijden in de buurt, de diefstallen en de bladkorven. De afsprakenlijst staat op de vertrouwde plek op de site.

Vrijdag

Een dag van mooie Hollandse luchten

maar ook van het maaien en blazen door Rob en Lap. Het hoogste gras is vedi vidi foetsie.

De buurt gaat gelikt het weekend in.

Mini plant op het eiland en doet een wonderlijke ontdekking.

Het is nu echt herfst. De bottels wachten op de groenlingen. Barstensvol vitamine C. Je kunt ze ook jammen. Of plukken en bij de hut leggen.

In  de borders zie je ook dat de zomer zijn langste tijd gehad heeft.

En na de bloei van de clematis krijg je dit.

En overal spinnen.

Tja, voorbij is die mooie zomer. Of krijgen wij nog een lekker toetje?

Zaterdag.

Greet plaatst een nieuw logboek in de vogelhut. Een kwartiertje observeren levert vele waarnemingen. Leuk als je ze noteert. Er is bedrijvigheid bij de kwelbeek. Mini en Joop oogsten waterplanten. Johan test met Ron de rolstoelonvriendelijkheid van de boulevard. Ik plant en zaai het eea.

Arjen maakt nog een rondje en vraagt zich af welke plant dit nu is.

Hij weet welke vogels op deze plant afkomen. Je hoort ze al veel.

En van deze plant kun je thee maken.

En wij eindigen met Arjen Monet favoriet.

Greet bericht het volgende; “op zaterdag 9 september gaat de kwelbeek geïnventariseerd worden op nachtvlinders, kevers en andere beestjes die op licht afkomen.

Er zullen minstens 4 tot 6 grote lampen gebruikt gaan worden. 

Iedereen is welkom. De vlinders komen pas als het goed donker is.

Bij slecht weer gaat het natuurlijk niet door.”

 

 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén