www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Windbos

Verslag van de Windbosklusdag

Stipt om 10.00 uur staan wij met 8 Windbossers gereed voor de start. De jeugd van de Velden begroet ons met kruitdamp en knallers. Het geluid dat Ton en ik produceren valt in het niet.

Greet spuugt in de handen en stroopt de mouwen op: “Ik heb er zin in!” Als zij hoort, dat van het gezaagde hout er een dependance van het insectenhotel gebouwd mag worden, is zij niet meer te stuiten. Hester en Hugo hebben moeite om in haar kielzog te blijven.
Ook plant dit team de aspirant knotwilgen terug bij het vijvertje achter Boelo. Greet vraagt om een optie voor de hoogste boom in het Windbos. Zij wil een kraaiennest bouwen en daar onderzoek gaan doen. Bijvoorbeeld over de verstoring van de vogelrust tijdens de jaarwisseling. Gehuld in een stola van een winterkoningin gaat zij daar met een dubbele stemband een alom beschermende alarmroep fluiten.
Alle gekheid op een stokje; Paula vraagt hoe dat zit met de stemband van een winterkoning. Zij en Maria, alias mevrouw stemband, de vriendin van Paula, zijn bijzonder onder de indruk van het grote geluid van de kleine winterkoning.

Als wij bij de kerstboom van Ine genieten van de oliebol en de appelflap belt Greet de anatomische bijzonderheden door van de winterkoning. Het betreft ”dubbele stemband bekers”. Ik heb het niet verzonnen hoor, echt niet.
Hugo, onze 10 jarige debutant en aspirant ornitholoog van vandaag, laat trots het nieuwe insectenhotel zien en wijst op de speciale ruimte die voor de egels is gereserveerd.

Het verbaast ons ieder keer weer wat je met elkaar in een paar uur aan werk verzet. De westkant van het Windbos is wilg- en braamvrij. De rillen zijn weer op hoogte en kunnen dit voorjaar weer zorgen voor nest- en schuilgelegenheid.
Over voorjaar gesproken. De vogels zijn hitsig en tonen al nestdrang. De oliebollen zijn daarentegen melig. Bert heeft een appelflap vink waargenomen en Ton een juveniele gele oliewaal.
Zo kan ie wel weer, gelukkig is het morgen nieuw jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wij wensen jullie allen een vrolijke jaarwisseling.

Groet,

Paul Weber

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén