www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur

Journaal van week 33. 15-21 augustus.

Maandag

Beste mensen, jullie geloven het wellicht niet. Maar de teller van de crowdfunding voor de kwelbeek staat op 4775.50. 25 privé sponsoren uit de buurt hebben dat bedrag gesponsord voor het kunnen afronden van het project kwelbeek. Er is een super sponsor in ons midden die voor de helft van het bedrag heeft gezorgd. Alle sponsoren, geweldig jullie steun. De kwelbeek is nu al zo mooi. Maar gaat de komende weken nog mooier worden met oa werk aan en rond het eiland.

Vandaag gaat Mini “Mozes”in haar mandje te water om die vermaledijde lange en lelijke rietstengels een kopje kleiner te maken. Zij gaat nu een echt rieten mandje maken.

mini

Greet heeft ook nog vlinder nieuws. “ Hugo en ik hebben afgelopen zaterdag de west kant van de Kwelbeek op nachtvlinders geïnventariseerd.  Geweldige avond, weer met opstelling van 4 lampen en 2 vallen. Totaal 206 vlinders verdeeld over 76 verschillende soorten. Dus groot succes. De hoek bij het eiland was de productiefste.

De vogelvoederplaats loopt inmiddels goed, er gaan al behoorlijk wat gevulde silo’s doorheen. Even een tijdelijke waterbak geplaatst en binnen 5 minuten zat er een kikker in.”

Dinsdag

De gehele maaiploeg van dienst, Regien, Willem, Thom en Bram,  maaien bijna het gehele areaal. Thom en Bram zijn ook met de handmaaier en borstel in de weer. Bram; ”je ziet langs het fietspad de opsluitband weer, mooi he?” Een puike prestatie van de ploeg.

DSCN8016

Irma, Ton en ik komen bijeen voor de 20e EZH bestuursvergadering in de afgelopen 5 jaar. Deze keer aandacht voor de nieuwe overeenkomst met de gemeente, de RIE en nog wat zaken. Zie het verslag op de site. En je weet ons te vinden als je meer wilt weten.

Woensdag

Thom, Rob en Bram verzorgen de HB dienst. Het is prachtig weer. En dus is het een genoeglijke ochtend voor die drie. Na afloop kruipt Bram op de Kubota voor het maaien van het resterende deel van het buitengebied , waaronder de kwelbeek. “De metertjes gaan door al het stof richting de gevaren zone”, geeft Bram na afloop aan. “Wanneer gaat het profiel verder aangepakt worden?”, vraagt hij. Welaan, daar weet ik meer van. Binnen drie weken hopen wij met behulp van kraantjes, trekker en kipper de kwelbeek verder te polijsten.

Donderdag

Johan heeft een raadsel. Hoe komt het toch dat er steeds maar stenen uit de grond blijven komen? Johan en Ineke zijn de thuisblijvende rietzangers. Zij raken in vervoering bij het dichtbij waarnemen van onze kwel ijsvogel. Gezeten op een rietstengel in de volle zon. Hun avond kan niet meer stuk. Ineke heeft besloten om deze biotoop optimaal te verdedigen tegen ongewenst indringers. Als je anti kwel bewegingen maakt dan komt ze met de klewang achter je aan. Normaal is zij vreselijk vredelievend maar kom niet aan de kwel. Het is net als bij de olympische spelen. De sterke vrouwen moeten het ook bij ons doen!

DSCN8080

Ook de meer extern ingestelde rietzangers Anita, Regien, Corrine en ik hebben een genoeglijke avond. Zij duiken het struikgewas in. “Ooohh lala”. “Wat ruist daar in het struikgewas?” En  horen zij nu een schaap blaten.? Voor die 4 een weet, voor anderen een raadsel. Moe maar voldaan zoeken zij na de exercitie geschikte plant en zaai kwelbeek plekken. Blijft nog een raadsel. Wie weet meer van die draden die op twee plekken tussen wilgen staken zijn gespannen?

Vrijdag

Mooi weer. Tijd voor een mooi plaatje van Arjen. Arme lui orchidee. Wie weet waar die staat?

DSCN8103

En Arjen heeft nog een paar pracht plaatjes geschoten. Wat vind je van de volgende?

DSCN7868

DSCN7955

DSCN7980

DSCN8011

DSCN8081

Zaterdag

Joop schoffelt de boulevard en Rob zegt trots dat hij wel meer dan 30 riet vorentjes in de beek heeft uitgezet. Geen wonder dat de ijsvogel hier dagelijks zit. Helder water en een vorentje van Rob. Ja, de catering van Rob reikt verder dan alleen de catering van de  wwo.

DSCN7919

Volgende week zaterdag is het de wwo van augustus. Lekker als afsluiting van de vakantie met zijn allen een ochtend actief de buurt in. Met twee verrassingen. Gilles komt met een drone filmen en Andre heeft als besluit zijn zomersoepje voor ons klaar staan. En voor een ieder wat wils in wijk, bos en beek.

 

  1. Greet

    Ik zal het maar verklappen….De draden op 4 plekken tussen de knotwilgen zijn voor het ophangen van de lakens tbv de vlinderinventarrisaties. In september willen we dit nog een keer herhalen
    Groetjes Greet

  2. yvonne eeken

    Het zijn inderdaad prachtige plaatjes geworden maar aan goede fotografen geen gebrek in de wijk.
    Bewonderaar Yvonne.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén