www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Zelfbeheer

EZH zomer weekjournaal, 4-10 juli

Maandag
Veel aandacht vandaag voor de moestuinhaag. Camelia, Elly, Rob, Thom en ik zijn er druk mee. Het resultaat mag er zijn.
Lap maait rondom. Ondanks al zijn voorzichtigheid rijdt hij op een gegeven moment op drie wielen i.p.v. vier. “Wat maait hij toch diep”, verzucht hij als hij er achter komt dat hij ergens een wiel heeft laten liggen. Met vereende krachten wordt er gezocht. En ja, daar is het wiel, en even verderop de sluitpin. En met de hulp van Thom kan Lap weer verder. Alleen als hij beloofd in het vervolg geen wheely’s meer te zullen maken.
Wij overleggen gelijk over het voorstel voor extra 30 km/u aanduiding en het verplaatsen en bijplaatsen van  hondenpoepbakken. Lap werkt e.e.a. uit. Thom gaat achter de bordjes aan.

Dinsdag
Thom bosmaaiert in het begin van de wijk. Dit is tevens de laatste foto van de paal op de voorgrond.

CIMG2116A

Martin en Lap maaien nog een deel binnen de wijk tot het moment dat de Kubota weer begint te kuren. Bram en Willem hebben de filters geschoond, maaibaksnaar gesteld en brandstofleidingen nagekeken. Het euvel blijken de brandstoffilters. De machine ronkt weer als een zonnetje. Een firma heeft in opdracht van de gemeente een doelpaal vervangen op het grote grasveld. De JDB-ers van de dag zijn Henk, Martin, Regien, Kees, Ronald, Christel en Rob O.

Woensdag
Thom maait het grootste deel van het gracht talud met de handmaaier. Lap glundert van oor tot oor. Joop harkt en schoffelt riet weg bij de kwelbeek. Arjen verwijdert ongewenste onkruiden en maait de achterzijde van de bosborder schoon. Elly maakt een  onkruidronde in de steigerborder.

Thom, Lap en Rob zorgen voor het natje van de HB planten.

CIMG2117

Daarna kruipt lap over het sedumdak omdat hij ongewenste kruiden geen fraai uitzicht gunt.

Donderdag
Dronken mannen doen vannacht de wijk aan. Zij hebben het gemunt op de hanging basket bij Nicolette en de schutting van Anita.

CIMG2123

Riool reinigers rijden een paaltje stuk bij HW 127

CIMG2121A

Ik ben er vandaag voor de finishing touch van het grachttalud.

CIMG2125

Na het opruim werk van Camelia en Rob schoffel ik rond de moestuinhaag.

Maar liefst 14 braamsluipers op deze donderdagavond. Anita, Yvonne, Corrine, Greet, Hester, Regien, Nicolette, Ineke, Lap, Henk, Mike, Johan, Martin en ik melden zich voor een avondje schoffelen in Marions vogelbossie, de Y&H border en het Hoekwierdepad.

CIMG2126

Ook zijn er kwelbekers die schoffelen, steken en seizen.  Regien en ik verzinnen wat anders. Het is een prachtig koekoeksbloem zaad verzamel avondje. Wij oogsten exact 15.682 zaadjes. Na goed drogen en koel bewaren moeten dat volgend jaar leiden tot een prachtig koekoeks veldje bij de kwelbeek . Ook maken wij de eerste vegetatie opname van de kwelbeek. Wij komen tot 42 verschillende soorten. Geef je op bij Greet als je ook wilt gaan inventariseren.

IMG_7948koolzaad

Koolzaad kent een ieder maar ken je ook de andere soorten?

Na afloop is er een gezellige afterparty bij Greet en Hester. Tegen de schemer worden wij verjaagd door een invasie van muggen. Johan laat zich opzichtig steken en zegt; ”zullen wij die beek maar gaan dempen. Die kolere beesten verstieren mijn plezier”. Iedereen is er stil van. Maar achteraf is het duidelijk zo blijkt na determinatie van het door nicotine bevangen exemplaar, een direct delirium van de zika mug. Zie ook. //www.hoekinzicht.nl/foto/braamsluipers-2016-30-06-07-07/album/index.html

Vrijdag
Een bijscholing voor Greet, Regien, Arjen, Rob, Bram, Thom en Lap. Bram heeft John weer kunnen contracteren voor snufjes en technische handigheden van de Kubota en andere  maaiers. “Een leerzame en nuttige dag”, vinden de deelnemers na afloop. Oefenen bij een boom zonder hem om te maaien .

IMG_7941 boom laten staan

Op de teamfoto ontbreekt Thom. Hij moest even weg vanwege een sanitaire stop.

IMG_7942klasje 2017

//www.hoekinzicht.nl/foto/EZH-cursusdag-08-07-2016/album/index.html

Na de cursus maaien Martin en Lap het grote veld.

CIMG2140A

Zaterdag
Lap maakt een  verslag van het vogelboswerkochtend. “Deze vogelboswerkochtend was de laatste keer om niet verstorend te werken i.v.m. het broedseizoen. Daarom met het groepje bestaand uit: Dick, Nicolette, Lap, Marrie en Anita hielden wij ons alleen bezig met het uithalen van de Japanse duizendknoop en aan de buitenkant van het bosje wat snoeiwerk vooral de braam die gevaarlijk over het voetpad hing en daarna wat takken afgevoerd welke door de wind van de bomen waren afgebroken. Ook werd er nog geïnventariseerd van wat er weer bijgekomen was en op de foto gezet. Anita heeft ons uitgenodigd om bij haar koffie te drinken met heerlijke appeltaart zelf gemaakt.

CIMG2146

CIMG2150

CIMG2153

Van Dick krijg ik het beheerplan digitaal en zal door Decia op de site onder het kopje “Natuur” gezet worden over een paar dagen.”

Simon en Fred schoffelen hun border. Er komen veel ongewenste kruiden tevoorschijn en de border transformeert zeker en vast naar een optimaal netheidsniveau. “Jammer”, zegt Simon, “dat de maaiploeg van dienst niet altijd de randjes doen. Als dat zou gebeuren dan is het beeld totaal, overweldigend en erotiserend. Uiteraard draal ik niet en haal de bosmaaier. Na een stukje demonstratie neemt Fred de machine over en doet de rest en neemt en passant ook de 49/50 border mee en de speelbomen. Wij zwijmelen nog even over de fraaie randjes en hopen dat de maaiploeg van dienst in het vervolg dat plezier gaat delen.

IMG_7956erotiserend randje

Zelf ga ik aan de slag bij de kwelbeek. Het stuk boven de paden moet afgemaaid worden om de voorlaatste grondbewerking mogelijk te maken. Greet komt op het geluid af en is na de cursusdag gisteren enthousiast om ook zelfstandig bos maaiwerk te gaan verzorgen. Wij maken een afspraak voor het gebruik van de maaier.

Zondag
Lisa en WW storen zich aan het vele groen van het eendenhotel. Die aalscholvers produceren supermest waar het groen door ontploft. Het hotel is inmiddels uit het zicht door de bosschages rondom. Het is vandaag mooi weer. Dus de roeiboot gaat te water en stukje bij beetje komt het hotel weer tevoorschijn.

Aan de andere kant van de wijk is er een ontmoeting bij de kwelbeek.

IMG_7952ontmoeting kwelbeek

Het wordt zo mooi hier, is de conclusie. Er wordt gestaag gestort op IBANNL30RABO0166364797 t.b.v. de kwelbeek. De teller staat op 9 juli op € 2.155,-. Geweldig die steun van tot nu toe 27 particuliere sponsoren. Trees heeft een impuls voor de kwelbeek sponsoractie en biedt aan een zomerboeket uit en van de wijk. Voor € 7,50, gestort op bovengenoemd nummer ontvang je van de topbloemiste van de wijk een prachtig zomerboeket, samengesteld uit bloeiend materiaal uit de wijk. Je kunt ook rechtstreeks bij Trees bestellen en betalen. Treesvandam50@hotmail.com

IMG_7933bloemetje voor Karin

Tot slot de vraag van de week. Welke plant is dit en waar staat de plant?.

IMG_7954welke plant

IMG_7953welke plant

 

 1. Decia

  Artisjok?

 2. Mariadistel? Grote Klis?

 3. Raar ik word niet genoemd bij de deelnemers aan de bijscholing maar sta wel op de teamfoto. Ach het is goed te merken dat ik niet de enige ben de af en toe, trouwens meer toe dan af, wat vergeet.

 4. Decia

  Kardoen!!

 5. nicolette van der Ben

  Wat een ontzettend leuk idee van Trees!
  Kan ook alleen maar door haar verzonnen worden, zij is bloemiste.
  Meteen gebruik gemaakt van deze aanbieding.
  Vaas aangeleverd en door haar is er een magnifiek stuk van gemaakt.
  En dat alles (7,50 E) voor het goede doel de Kwelbeek.
  Nicolette

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén