www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kunst en cultuur, Vogelbos, Zelfbeheer

EZH journaal van week 7. 15-21 februari.

Maandag

Lap en ik ruimen de hopen riet op die langs de gracht liggen. Lap heeft zijn wonderschoffel uit het vet gehaald en begint rond de kamperfoelieboog met een de ouverture van zijn schoffelcampagne 2016.

Dinsdag
Lap knot de wilgen in de bocht van de gracht en verdwijnt dan weer in Marions vogelbossie. Wat doet hij daar toch? Vogels de stuipen op het lijf jagen? De mannen van de til stapelen alle elementen tot een heuse pyramide. Wat een bouwwerk! Van een dronken farao lijkt het wel.

CIMG1717

Een hele dag schuren en afwerken volgt. Jammer dat het zo koud is want de mannen willen plamuren en lakken. Die nacht droomt de tilbaas een vreemde droom. Hij droomt van een groene hemel en een blauwe zon. Rond de til beweegt een blikken harmonieorkest. Ze praten en ze lachen. De tilbaas loopt voorop gearmd met een kater. Daarachter WW met een trechter op zijn kop. Dan de snoeshaan met een zilveren knie. Ook is daar een pierlala met een loftrompet en de koning van Spanje in een oranje vessie. Ze zingen in koor: ”en we praten en wie zingen en we lachen, hahaha…” Ineens hoort de tilbaas. “Wakker worden, wakker worden. Je snurkt niet maar lacht keihard in je slaap!”

Woensdag
Greet doet verslag van haar tweede cursusdag.
“We hadden weer een prachtige ochtend. Lekker zonnetje met lichte vorst! Vandaag hebben we goed het verschil kunnen zien tussen man/vrouw Groenling en man/vrouw Vink. Op de Huismus gaan we volgende keer nog beter studeren. We zagen wel 5 Waterhoentjes, waarvan het verschil tussen de volwassen vogels en de jongen van vorig jaar nog goed te zien was. Een mooie Grote Bonte Specht man op de pindakaas en een nieuw spechtennest in het Vogelbosje, ook de Ringmus heeft iedereen goed kunnen zien. Het deuntje van de Koolmees, de Heggemus en de Groenling zit er lekker in. Verschil tussen Waterhoen en Meerkoet is nu duidelijk waargenomen, en de Soepeend hoeft niet echt in de soep, maar dient wel gediscrimineerd te worden. Als Stan praat over 55 Knobbelzwanen, vliegen er gelijk 2 om onze oren, dus we zijn benieuwd waar Stan het de volgende keer over gaat hebben. (over de IJsvogel?) En als klap op de vuurpijl een Keep en Appelvink! Kortom, veel gezien vandaag. 23 soorten.”
Na de cursus maken Greet en ik een planning voor de bouw van de vogel kijkhut. Tijdens de aanstaande zaagdag en wwo kunnen wij een grote slag slaan.

Donderdag
Stan, Lap, Rob en Bram pakken een stoel voor elke kant van de pyramide. Na 10 min wisselen zij van stoel. En dat nog 2x. Zo heeft een ieder aan alle zijden van de pyramide gezeten en is in staat aan te geven wat de mooiste kant is. Dat is voor een ieder de kant waar de beeltenis van AM in een nestje prijkt. Het is die dag AM voor en AM na.

Die nacht valt de tilbaas met een glimlach in slaap. Na luttele momenten doemen daar de contouren van een piramide op. Het is mistig en ja, ziet hij het goed, ja daar verschijnen een paar laarzen.

IMG_7362muze4

Het zijn de laarzen van zijn muze, de muze van de TILLIES. Even later zit daar, plop, de muze prompt boven op de til.

IMG_7358muze 2

“Weg met die zwaluwen, dit is toch veel leuker!”, verzucht de tilbaas in zijn droom. De tilbaas vraagt vervolgens zonder schroom zijn muze ten dans. En na een teder en sensueel knikje van Mata de muze gaan de laarzen, het blijken spitzen laarzen, aan

IMG_7361muze3

en zweeft het overgelukkige duo over het grote veld. In een geweldige choreografie met hupjes, reuze sprongen en buigingen. Van Maanen zou er zo een top ballet voorstelling van kunnen maken. En dan gebeurt het. Wreed wordt de tilbaas verstoord uit dromenland. “Hou nu eens op met dat geschop”, wordt hem luid en duidelijk verstaanbaar medegedeeld.”Aaahhhh “, kreunt de tilbaas. “Ik had zo een mooie droom”.

Vrijdag
Lap schoffelt weer in Marions Vogelbossie en produceert daar zijn overbekende hoopjes. Met Stan hangt hij de gerestaureerde vogelhuisjes op in het Windbos. Stan en ik hebben een voortgangsgesprek over het stageverslag. De Tillies komen bij elkaar om te constateren dat de vaart er in zit, maar dat er nog heeeeel veel voor de boeg ligt. Voor de officiële opening van de til wordt nu zaterdag 9 april aangewezen. Zet maar vast in de agenda. Want daar moet je bij zijn.

Zaterdag
Lap heeft geslapen in het bosje van Marion. In een bedje van wilgentakken van de bomen die hij deze week heeft geknot. Hij rond vandaag het werk af en gaat vervolgens met Dick krenteboompjes en Gelderse roos planten in het Vogelbosje. Als Ton en ik bezig zijn met de twee stelcon platen voor de til komt hij aangesneld met de vraag om te helpen. Wij zijn net klaar en slepen op de terug weg met een matras waarvan wij niet eten wie dat ding op straat heeft gelegd.

Zondag
Bij het vullen van de houtmand kom ik een bekende vriend tegen.

IMG_7352vleermuis

IMG_7353vleermuis

Dit exemplaar zal onze slaapkamer niet bereiken. In het bos ontluikt van alles. Je ziet prachtige details. Wie weet wat dit is?

IMG_7354hazelaar
Volgende week is het op donderdag zaagdag en op zaterdag de tweede wwo van het jaar. Er is veel werk. Dus, reserveer allen in de agenda. Paula zorgt voor de erwtensoep.

 1. Rob O

  Ja Paul, het is te merken dat er weer het een en ander in de wijk gebeurt.
  Jij schittert weer als van ouds en ik heb weer hard moeten lachen. En ik was wakker.

 2. Hans Lap

  Paul,je hebt er weer een leuk en humoristisch verhaal ven gemaakt.Vooral de droom van Bram.Waar haal je de tekst toch vandaan? Wij hebben dan geen Maas en Waal hier maar zal Boudewijn de Groot zeker jaloers op kunnen zijn.

 3. Winnifred

  AM als fotomodel……ze is echt van alle markten thuis!

 4. anneke Huijzer

  Geweldig poëtisch stuk! heerlijk om te lezen! en wat een (fotomodel) talenten!

 5. Dick de Jager

  Vraag van de week: lijkt me de Hazelaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén