www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur, Nieuwbouw, Windbos, Zelfbeheer

EZH journaal van week 48; 23-29 november.

Maandag
Ik pak de bosmaaier met mes en maai het riet dat nog rond het wilgenbos overeind staat. Ook maai ik een stuk op de plek waar niet gebouwd mag worden. Maar het is daar al erg nat. Dus ik verplaats mijn aandacht naar de twee stroken langs de gracht waar bijzondere planten groeien. Deze planten hebben zich ontwikkeld op zandgrond. En die planten verdwijnen als je de uitgebloeide planten niet een keer per jaar maait en het maaisel niet afvoert. Gelukkig komt Lap mij helpen met het wegharken van blad en maaisel.

Woensdag
Twee storende laaghangende takken houden Lap en mij enkele uren op straat. Enkele pittige buien kunnen ons niet deren.
De actiegroep behoud het Windbos is in de avond bijeen. De vraag is hoe verder met een gemeente die nog niets gedaan heeft met de aangenomen motie van Leefbaar van januari van dit jaar .

Donderdag
Zaagdag. Een stralende dag. Wolkjes blazen en het is windstil. Regien, Hans H, Lap, Arjen Jos, Chris, Cees, Rob, Johan, Martin, Ad en ik zijn er vanaf de start. In de loop van de dag voegen Sandra, Bram en Alfred zich bij het gezelschap. Ziehier de ingrediënten voor een zaagtopdag. Je kunt je voorstellen dat met zo een grote groep een hoop werk verzet wordt. En dat is ook gebeurd. 4 plekken in het bos zijn onder handen genomen met een fraai resultaat. De hoofdzagers Arjen en Jos verbruikten veel brandstof maar zorgden daarmee voor andere brandstof.

IMG_1715czaagdag

IMG_1809zaagdag

Een eervolle vermelding gaat uit naar Johan. Onze hoofdriller stond al na een kwartier te puffen en zegt, ”jongens van dat weer en dat rillen krijg je het bloedheet. Ik ben even weg en ga mijn korte broek halen”. Kijk een boompje stuk zagen en afvoeren kan iedereen. Maar voor vogels uitnodigende rillen bouwen. Dat is kunst. Aan het eind van de middag aanschouw ik het resultaat. het fietspad heeft een nieuw silhouet.

IMG_7107nieuw silouet van de entre

De dag krijgt terecht een gloedvol einde. Zie ook de foto’s van Martin. www.hoekinzicht.nl

IMG_7108het was een zonnige dag

Vrijdag
Het orchideeveld wordt geharkt en gehooid in een en dezelfde ronde. Het veld ziet er nu mooi uit en met deze actie staat een nieuw orchidee topjaar niets meer in de weg. Bedankt Ouwe.

Zaterdag
De wwo van november kent een grote diversiteit aan klusjes;
– het maken van een schelpenpaadje bij no 102,
– het snoeien van de rosa rugosa border langs de woongroep
– het rillen in het Windbos,
– opruimen van het maaisel van de bijzonder kruidenstroken langs de gracht ,
– het maaien van de plek waar niet gebouwd mag worden en het opzetten van broeihopen voor de ringslang.

IMG_7121beraad over de goede plek
– kantjes steken.

25 deelnemers hebben veel werk verzet en kijken terug op een geslaagde ochtend. Na afloop maait Ouwe nog een groot deel van het riet op de plek waar niet gebouwd mag worden.

IMG_7120ouwe met de vingerbalk

Zie ook www.hoekinzicht.nl.

  1. Johan

    Paul, van die eervolle vermelding krijg ik het ook al weer zo warm, dus zit ik mezelf nu maar te blussen met bier. Maar eigenlijk moet jij de pluim krijgen, want op mijn verzoek had jij gezorgd voor mooi weer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén