www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen

Dát had ik moeten zeggen!

Wie herkent het niet, op het moment zelf sta je met je mond vol tanden en later realiseer je je wat je had moeten zeggen? Voor sommigen zijn feestagen met vrienden en familie iets om tegenop te zien, omdat iedereen meteen in de ‘oude rol’ schiet en je maar niet over kan brengen wat voor persoon je bent geworden. Of heb je moeite met solliciteren? OF wil je een vriendschap met iemand beëindigen? Geen nood: de ééndaagse training ‘Effectief jezelf zijn’ in de Hoekwierde biedt uitkomst.

Ingela Schuuring (45) is de kracht achter de ‘Ingelaterie’ en begeleidt de trainingen. “Als je in een veilige omgeving situaties waar je de fout in ging bespreekt en nabootst, kan je dat moment leren herkennen”, aldus Ingela. En daar is volgens haar behoefte aan. Ingela is actrice en theatermaakster en is gespecialiseerd in ‘trainingsacteren’. Tijdens een opdracht als trainingsacteur kwam zij op het idee voor deze ééndaagse training.

Maar een training van één dag, dat is toch niet genoeg om mensen te veranderen? Ingela: “Nee, ik bied geen verlichting! Sommige mensen zijn jarenlang in individuele therapie om dit wezenlijke probleem op te lossen. Alleen, ik heb geleerd dat je over alles kunt praten maar dat je het eigenlijk nooit in een veilige omgeving kan oefenen! Een therapeut kan je opdrachten geven die je vervolgens in het dagelijks leven zou moeten uitvoeren, maar die stap is zo groot. Het is lekker om dingen ‘na te bootsen’ met medecursisten. Dat is makkelijker. Je bent met een groepje gelijkgestemden in een veilige omgeving en er hangt op dat moment minder vanaf. Dat is het verschil. En ik denk dat dat heel bevrijdend werkt.”

“Vooral tijdens familiebijeenkomsten zeg je vaak niet wat je wil, omdat je dat altijd al niet deed. Je bent ouder geworden, hebt je persoonlijkheid gevormd en zou je vervelende schoonvader nou eindelijk wel eens de waarheid willen vertellen maar: Het komt er niet uit, want jij was toch altijd de meegaande schoondochter? Als je te vaak jezelf voorbij gaat bouw je frustraties op, die je dan bijvoorbeeld bij de onschuldige cassière in de supermarkt gaat uiten! En je schoonvader? Die ontloop je gewoon de volgende keer. Dat patroon kan je doorbreken!”

In groepen van minimaal 5, maximaal 10 personen, leer je naar jezelf te kijken om te zien hoe je iets kan veranderen. Anderen nemen de rol van jouw familieleden of jou zelf aan, of je bent zelf eens je eigen schoonvader. Maar moeten cursisten dan geen acteerervaring hebben? “Juist niet!”, zegt Ingela, “het gaat om situaties uit het dagelijks leven, daar kom je ook geen acteurs tegen! Het is bijzonder te merken dat als je kijkt naar iemand die jouw rol overneemt, dat je ook aan de houding of de reacties van ‘jezelf’ ziet waar de situatie verkeerd loopt.”

Vooralsnog staan de trainingsdagen gepland in de weekeinden in de Hoekwierde en zijn de kosten 35 euro per persoon per dag. Voor meer vrijblijvende informatie, of alternatieve groepen of locaties, mail naar ingelaterie@gmail.com

Nienke Groen, Almere

  1. de bruijn

    ‘ Ik biedt..’ ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén