www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Nieuwbouw

De teller loopt op. Manifestatie tegen de Windbosflat geslaagd.

 

IMG_5915soep op schoot 2

Het is 12.30 uur van zaterdag 31 januari. Met een kommetje gevuld met Paula’s groene snert op schoot kunnen wij beginnen.

Als start van de manifestatie wordt het filmpje van Bart getoond. Daarna wordt de door Martin gemaakte site ‘Crowdfunding behoud Windbos’ www.natuurlijknederland.nl/windbos2 gepresenteerd.

Als geld de enige taal is die de gemeente verstaat, dan maar crowdfunden voor behoud van groen.

Zo luidde de kop van ons persbericht en was onze reactie na de politieke markt van 22 januari. Een ieder kan nu op de site een stukje onvervangbaar natuurgroen reserveren. Om daarmee, mocht het nodig zijn, de natuur te kunnen aankopen opdat bouw van de Windbosflat wordt voorkomen.

IMG_5918korte terugblik

Vervolgens geef ik een  korte terugblik op de voorbije 5 jaar. Voorzitter Ton vraagt dan aan de  raadsleden. “Wat vinden jullie van deze actie van betrokken bewoners?”

IMG_5921overzicht

Miranda Joziasse, fractievoorzitter van de VVD en voorstander van de Windbosflat roept extreme emoties op met haar standpunt dat de strijd tegen de Windbosflat wel een hoog NIMBY gehalte kent. Zij gelooft heilig in het heil van het doorstroom principe. En de markt vraagt. “Moet je zien, voor kavels in de Laren staan mensen in de rij”. Met de gunfactor moet je niet bij haar aankomen. Ook Roelie Van de Bosch, fractievoorzitter van de CU kreeg weinig waardering voor haar standpunt dat de politiek er goed aan doet besluiten uit te voeren zonder vooraf te weten of de kans op succes aanwezig is. “Soms lukt het, soms niet”. Jan Lems, fractievoorzitter van D66 maakte het ook bont door te stellen “De flat levert natuurlijk geld op. Komt ten goede aan verbeteringen in de wijk”.

Tot zover de voorstanders waarvan het te prijzen valt dat zij aanwezig waren.  “In het hol van de leeuw’, zoals zij zelf aangaven. Dat laat toch wel zien hoe zeer de verhoudingen zijn geëscaleerd. Leden van de gemeente raad praten over ‘hollen van de leeuw’ en niet over ‘hollen naar samenwerking’ of ‘hollen naar een oplossing’. Dit ondanks de vele handreikingen van de tegenstanders van de Windbosflat om samen te zoeken naar oplossingen van het geschil. Kijk naar de verschillen in de situatie van De Wierden nu, in vergelijking met de situatie van 2008! En onderzoek echt of het uitgangspunt van doorstroming ook maar ergens in de wereld werkt.

Ook de tegenstanders van de Windbosflat laten zich horen.

IMG_5925marco

Marco de kat, fractievoorzitter van leefbaar Almere legt uit in welke spagaat hij zit nu Leefbaar in de coalitie zit. Als coalitiepartner moet je oude besluiten respecteren maar Leefbaar is een hartstochtig tegenstander van de bouw in het groen van De Wierden. “Het probleem van alcoholisten in de wijk los je echt niet op met nieuwbouw”. Tot dusver trotseert hij de druk uit de coalitie en geeft aan: “Ik ga toch echt tegen stemmen”

Frans Mulckhuijse van de SP en Jessica Kips van Groen Links krijgen de handen op elkaar als zij pleiten voor het voorkomen van een bestuurlijke dwaling.

De aanwezige bewoners laten zich niet onbetuigd. Met emotie ingebedde woorden leggen Hanny, Alfred, Chris, Rob, André, Paula, Jeanne en Fred uit dat redenaties van voorstanders niet kloppen. Hun boodschap aan de tegenstanders is glashelder: ‘Bouwen in ons groen. Niet doen!’

IMG_5926hanny

Het is boeiend tot de laatste seconde.

IMG_5927boeiend tot de laatste seconde

Na afloop van de manifestatie blijven de gemoederen verhit.

IMG_5929na afloop

Donderdag 12 februari zullen wij kunnen zien en horen tijdens de politieke markt of deze manifestatie en crowdfunding champagne enig effect heeft. Wij kijken er reikhalzend naar uit.

Beste mensen,  steun de actie ‘crowdfunding behoud Windbos’ en reserveer de aankoop van een stukje onvervangbare Windbos natuur.

www.natuurlijknederland.nl/windbos2

Hoort zegt het voort.

 

  1. peter van den bemt

    Als het aan de VVD ligt, jassen ze er alles door wat ze willen, ondanks democratisch tegenwicht. Op nationaal niveau is de zorgwet, die er desnoods met een Algemene Maatregel van Bestuur, bij weerstand doorgedrukt lijkt te moeten worden. Joziassen moet haar mond houden over NIMBY. Ik heb meegedaan aan protesten tegen de nieuwe kolencentrale in Groningen. Mijn protest had echter geen recht, want ik woonde niet binnen een bepaalde straal tov de kolencentrale. Woon je dat wel, dan wijzen partijen als de VVD naar NIMBY. Misselijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén