www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

7e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 02) 2023.

7e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 02) 2023
door Peter en Barb

Het is zondag, een nieuwe week van de tuintelling. De weersvoorspelling beloofde voor deze week in Januari niet veel goeds. Grauw weer, regen en harde wind. De temperatuur blijft ook aan de hoge kant. Door deze hoge temperatuur verwacht ik niet veel vogels, ze kunnen in de natuur buiten de tuinen meer dan genoeg voedsel vinden. We zien wel wat het wordt.

Het begon echter vrij goed met een jagende Sperwer. Deze dook op volle snelheid over de schutting de tuin in, hopende een Vink of een Huismus te verschalken. Helaas voor hem reageerden de kleine vogels sneller en verdwenen zo snel mogelijk in de struiken een hongerige Sperwer achter latend.

Gaaien zien we gelukkig regelmatig. Aan de schuur hebben we een oud silootje hangen waar we ongepelde pinda’s in doen. Momenteel komen hier een tweetal gaaien op af.  Als we een volle silo ophangen hebben ze het binnen 10 minuten in de gaten en halen ze in een half uurtje de silo leeg. Terwijl 1 van de Gaaien een pinda uit de silo aan het wurmen is zit de 2e geduldig op het dak van de schuur te wachten tot het zijn beurt is. Als ze een pinda hebben vliegen ze er mee weg en verstoppen deze om later op te eten. Het is een vermakelijk gezicht om de gaaien bezig te zien.

Tweemaal deze week een Zanglijster. Dat was wel leuk want we zien deze soort niet vaak in de tuin. Ze komen niet op het voer af maar scharrelen door de begroeiing op zoek naar voedsel, net zoals de Winterkoning die er op 1 dag ook weer eens was.

Turkse tortels zien we dagelijks, deze week maximaal 8 exemplaren. Op de voedertafel is er meestal 1 dominant en die jaagt de andere gewoon weg. Deze zitten dan op het dak van de schuur te wachten tot het dominante exemplaar weg gaat. Ze krijgen trouwens al duidelijk het voorjaar in de kop. De mannetjes zitten achter de vrouwtjes aan en tot driemaal zagen we een paring midden op de voedertafel.

Halsbandparkieten komen ook dagelijks een pindaatje of wat zonnepitten snoepen. Gezellige vogels die door hun grote variatie een geluiden al snel de aandacht trekken. Helaas deze week maar 1 of 2 exemplaren. In eerdere weken hingen er tot 9 aan de silo’s met voer.

Verder deze week geen verrassingen maar alleen de reguliere gasten zoals Huismus, Ringmus, Roodborst, Merel, Vink, Kool- en Pimpelmees, Heggenmus en af en toe een paar eksters.
 
De aantallen bleven toch wel achter van wat we gewend zijn 1 of 2 exemplaren van elke soort dit keer. Hopelijk worden de aantallen hoger als het weer wat kouder wordt.

PS: Dit keer geen streeplijst. Ik houd alles dagelijks bij in een notitieboek. Aan het eind van de tuintelling (eind februari) gaat het allemaal in Excel en die geeft me dan van elke soort de week maxima.

Peter en Barb.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén