www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

3e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 50) 2022.

3e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 50) 2022
door Marloes

Eerst de vogeltelling in mijn eigen tuin.

Niets is voor mij zo rustgevend als met een kopje koffie of thee naar de tuin te kijken en ondertussen te noteren welke en hoeveel vogeltjes te zien zijn.

Mijn achtertuin is bescheiden van afmeting en best wel betegeld maar ik woon aan de bosborder met daarachter bos dus er komen best wat vogeltjes in mijn tuin.

Achter in de tuin tegen de schutting groeit een kamperfoelie. Aan de schutting hangt een voederbakje waar ik vogelzaad in strooi en er hangt een silo in een kooi, waar zonnebloempitten in gaan. Zo’n silo in een kooi is een mooi ding, daardoor krijgen de grotere vogels geen kans om de pitten voor de kleinere weg te snaaien. In het voederbakje komen vooral huismussen eten en de silo is een prooi voor koolmezen en ook de huismussen.

In de lengte van de tuin staat een hedera heg. Hierin zoeken koolmezen en pimpelmezen naar insecten, bovenop de heg zitten merels en houtduiven op de uitkijk.

Midden in de tuin staat een voederplank waarop hazelnoten liggen voor de gaai en de grote bonte specht, er hangt een vetbol voor de mezen (ik hoop dat er nog eens staartmezen op komen). In de nu kale klimhortensia hangt een halve kokosnoot met vet. Waar direct al  twee koolmezen en een pimpelmees van aten. De pindakaas pot die net is opgehangen vindt al gretig aftrek bij de koolmezen, een merel probeert ervan te eten maar kan niet bij de pindakaas. De capriolen die hij uithaalt om er toch bij te kunnen zijn vermakelijk om te zien. Ook de grote bonte specht heeft belangstelling voor de pindakaas. Hij kan er aan de voorkant ook niet goed bij en dan probeert hij het aan de achterkant. Maar ja, dat is de onderkant van de pot en na een aantal keren pikken tegen het glas weet hij zeker dat het niet gaat lukken.

Ook de roodborst vliegt rond. Roodborsten in de wintertuin zijn vaak toeristen. Het zijn noordelijk Scandinavische wintergasten. Een roodborst leeft gemiddeld maar één jaar. Elk jaar hebben we dus een nieuwe gast in de tuin.

Terwijl ik dit typ vliegt er ineens een zanglijster met in zijn bek een groot slakkenhuis de tuin in. Dat wilde ik weleens bekijken. Echter, voordat de zanglijster rustig kan zitten om de slak stuk te slaan wordt hij belaagd door een huismus. Er volgt een achtervolging en even later zijn beide helaas verdwenen.

Aan de zijkant van de tuin ligt nog wat bladafval. De merel en de heggenmus kunnen hier lekker in scharrelen op zoek naar insecten. Natuurlijk ontbreekt een waterbak niet.

Oeps, een buurtpoes is op de schutting geklommen. Paniek, iedereen is weggevlogen!

En hierbij de tellingslijst van de soorten vogels en het aantal hiervan.

 

 

Rondje Hoekwierde en vogelkijkhut 

 Vorige week woensdag (het was berekoud -7,7), hebben we, dat zijn Greet, Karin, Margreet en Marlies, een rondje door de  Hoekwierde gelopen. We zijn om 09.00 uur begonnen en zijn geëindigd in de vogelkijkhut. We hebben we een aantal leuke vogels gezien, zie het bijgevoegde soorten lijstje.

Op het Gooimeer zagen we de krakeenden, meerkoeten, futen, kuifeenden en een dodaars. De  brand- en kolganzen vlogen over. In het bos zaten twee holenduiven bij elkaar op een tak vlakbij een nestkast, deze is waarschijnlijk nu gereserveerd. Ook hadden we onder een ril een nieuwe doorgang van de vos ontdekt.

De watersnip en waterral waren zeker een wauwfactor 9 waard.

De watersnip leeft verborgen. Hij heeft een extreem lange snavel en korte poten. Leeft langs oevers van meren en slootkanten.

De waterral laat zich zelden zien, maar je kan hem wel horen. Dan klinkt zijn gegil als een speenvarken. Een deel van de waterrallen blijft het hele jaar in Nederland en zijn dan in de winter langs bevroren rietrandjes goed te zien.

Om 10.30 zaten we bibberend in de vogelkijkhut, maar we hadden koffie meegenomen dus we konden wat opwarmen. De voederplek werd op dat moment druk bezocht door foeragerende vogels.

Zo zagen we o.a. een zanglijster, kepen, vinken, groenlingen en merels en als klap op de vuurpijl vlak voordat we opstapten, een appelvink.

We hadden zo een plezierige ochtend en wat we gezien hadden was hartverwarmend, maar ondertussen waren we zo koud geworden dat we toch rond 11.00 uur maar opstapten om thuis op te warmen.
En ook weer de soortenlijst van de vogels die wij gespot hebben.

Groetjes,

Marlies

 1. Yvonne

  Marlies jouw verhaal ben ik aan het lezen bij mijn ochtend kopje koffie, goed hoor.

 2. Eline

  Leuk , Marlies!!!

 3. Carol

  Wat een leuk verhaal!
  Ik heb het met plezier gelezen 😊

 4. Elise De Jager

  Wat een leuk verhaal!
  Alsof je erbij bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén