www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

RECEPTEN

Op deze pagina kunt u de heerlijke soeprecepten van de WijkWerkOchtenden vinden. 

» Courgette soep
» Gevulde Mexicaanse maïssoep
» Zoete aardappel soep
» Vergeten groenten soep
» Surinaamse pindasoep
» Bloemkoolsoep
» Prei-tuinerwten soep met basilicum

 

 

 

 


COURGETTESOEP

6 personen

Ingrediënten
800 gram courgettes in blokjes
1 flinke, of 2 kleine uien, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
750 ml groentebouillon van 2 blokjes
Gemalen peper ¼ theelepel
Gemalen komijn (Indisch: djinten) ½ theelepel
½ limoen met schil
1 eetlepel gehakte muntblaadjes
Olijfolie of zonnebloemolie

Voor de garnering
Eventueel wat slagroom of kookroom
3 eetlepels fijngehakte bosui
1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes

Bereiden
Fruit de ui in de olie, voegt de knoflook toe. Laat zachtjes bakken.
Na 5 minuten de djinten, rasp van de limoenschil toevoegen en de muntblaadjes. Nogmaals 5 min. bakken.
De fijngesneden courgetteblokjes toevoegen even aanbakken en het sap van de ½ limoen, dan met deksel op de pan ca. 15 minuten gaar stoven.
Let op dat je hier de tijd voor neemt. Courgettes zijn eerder gaar, maar om de smaak goed te krijgen is vooral tijd belangrijk.
Dan voeg je de bouillon, of water en verkruimelde groentebouillonblokjes toe. Even flink laten doorkoken, ca 5 minuten.
Hierna kan je de soep met een staafmixer pureren. De courgettes zorgen voor een romig soepje.
Je kan hem eventueel wat aanlengen met wat extra bouillon als je hem te dik vind.
Serveer de soep met een ½ eetlepel bosui en een klein toefje munt (naar smaak), eventueel een scheutje room toevoegen.


VERGETEN GROENTESOEP

Een iets aangepast vega soepje met traditionele en vergeten groenten voor zes personen.


Bron: Soepbijbel Anne Sheasby, Veltman uitgevers

• 0,5 dl olijfolie
• 1 kleine flespompoen in blokjes, geschild en ontdaan van zaadlijsten
• 3 middelgrote winterwortels (AH buitenbeentjes) in blokjes
• 1 grote peterseliewortel in blokjes
• 1 grote pastinaakwortel in blokjes
• 1 kleine koolraap in blokjes
• 2 flinke preien in ringen
• 1 ui in vieren
• 3 laurierblaadjes
• 4 takjes tijm met iets extra blaadjes voor garnering
• 3 takjes rozemarijn
• 1,2 liter groentebouillon
• zout en versgemalen peper • zure room

• Verwarm de oven voor op 200 graden
• Schenk olijfolie in grote kom. Voeg groenten toe en schep goed door tot rondom bedekt
• Verspreid groenten over een grote bakplaat. Leg laurier, tijm en rozemarijn tussen de groeten
• Rooster de groenten in de oven onder regelmatig omkeren voor ongeveer 50 minuten
• Schep groenten in een grote pan en gooi laurier en kruiden weg
• Schenk groentebouillon erbij en breng aan de kook
• Zet vuur lager en voeg peper en zout toe. Laat tien minuten sudderen
• Pureer de soep
• Schenk soep weer in de pan en breng op smaak. Garneer met zure room en tijmblaadjes
• Lekker met stokbrood en kruidenboter (boter, peterselie en knoflook)


SPICY BLOEMKOOL-AARDAPPELSOEP

(voor 4 personen)
recept uit Margriet februari 2015

INGREDIËNTEN

  • 2 eetl. zonnebloembolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl. geraspte gember
  • 2 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. korianderpoeder
  • ½ tl. kurkuma
  • 800 ml. kippenbouillon
  • 440 ml. kokosmelk
  • 300 gram aardappels, geschild en in blokjes
  • 300 gram bloemkool in roosjes
  • 1 naanbrood, of een klein Turks brood
  • sap van ½ limoen
  • chiliflakes uit de molen
  • 6 takjes verse koriander, grof gesneden
  • 4 el. gebakken uitjes (fruitjes)

Verwarm de olie in een grote pan en fruit ui, knoflook en gember een paar minuten totdat ze glazig zijn. Voeg daarna, al roerende met een houten lepel, komijn, koriander en kurkuma toe. Giet de kippenbouillon en kokosmelk erbij en voeg dan de blokjes aardappel en bloemkool toe. Breng tegen de kook aan en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot groenten en aardappel gaar is. Bak intussen het naanbrood in de oven af en snijd het in dunne reepjes. Pureer de groenten met een staafmixer (er mogen wel wat “stukjes” heel blijven). Schep de warme soep in kommen. Maak de soep af met een beetje limoensap, wat chiliflakes, verse koriander en gebakken uitjes. Serveer met naanbrood.


GEVULDE MEXICAANSE MAÏSSOEP

voor ca 2-2,5 liter

INGREDIËNTEN

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • Zonnebloemolie
  • 2 tl.kurkuma
  • 1 liter groentebouillon
  • 450 gram maiskorrels (2 blikjes)
  • 200 gram gepelde tomaten (1 blik)
  • 200 gram kidneybonen (1 blik)
  • Bosje gesneden koriander
  • 125 ml. zure room
  1. Pel en snipper de uit. Pel en snijd de knoflook fijn.
  2. Snijd de peper in ringetjes.
  3. Snijd de paprika en courgette in kleine stukjes (ongeveer de grote van de maiskorrels, of iets groter)
  4. Verhit zonnebloemolie in de pan en fruit ui, knoflook, kurkuma en per ca. 3 miuten.
  5. Blus af met de bouillon en breng aan de kook.
  6. Giet de maiskorrels af en spoel ze schoon.
  7. Voeg de helft van de maiskorrels en de gepelde tomaten toe aan de bouillon. Laat ca. 10 min.koken en pureer daarna met een staafmixer.
  8. Laat de soep nog 10 min. zachtjes doorkoken.
  9. Giet de kidneybonen af en spoel schoon.
  10. Voeg de rest van de maiskorrels, kidneybonen, courgette en paprika toe aan de soep en laat nog 2 minuten meekoken.
  11. Breng op smaak met zout en peper.
  12. Serveren met een plukje gesneden koriander en een lepeltje zure room

Je kunt er eigengemaakte tortillachips bij serveren: 6 wraps in puntjes gesneden. In mengkom vermengen met 2 eetlepels tacokruiden en 2 eetlepels olijfolie. Leg de wraps op een bakplaat en strooi en geraspte (bij voorkeur oude) kaas over (100 gr). In ca 8 minuten op 190 graden bakken. Even laten afkoelen en serveren bij de soep. Je kan dit van te voren maken en bewaren in een luchtdichte doos.

Eet smakelijk!

Deze soep is gemaakt op 29 maart 2014 (werkwijkochtend) door Rob en Elise de Jager


SURINAAMSE PINDASOEP

(vegetarisch)

VOORGERECHT – 45 MINUTEN – 6 PERSONEN (voor de werkdag van 25 oktober 22 personen, 3 maal deze hoeveelheid gemaakt)

Ingrediënten: 

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1500 ml water
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 1 pot pindakaas
  • eetlepel sambal
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 rode paprika
  • struik bleekselderij in blokjes ca 4x4mm.
  • 3 aardappels (vastkokend)
  • Snufje piment, gemalen
  • 4 eetlepels ongezouten pinda’s + voor de garnering
  • Paar takjes verse selderij, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • bos bosui in ringen
  • Bakje taugé

Bereiding: 

Snijd de knoflook en ui klein en fruit deze in een de olijfolie licht bruin. Snijd de paprika in blokjes en bak deze even mee. Giet het water er bij en breng aan de kook. Voeg dan de bouillontabletten, piment, sambal en selderij toe. Snijd de aardappels in blokjes ca. 6×6 mm en voeg deze ook toe aan de soep en laat 15 min zachtjes koken.

Met een staafmixer een deel van de groenten en aardappelen fijn maken. Zorg dat er nog wat stukjes over blijven.

Maal of hak ondertussen de pinda’s fijn. Roer de pindakaas beetje bij beetje door de soep. Het duurt even voordat de soep alle pindakaas heeft opgenomen. Schenk een scheutje ketjap er bij en roer goed door. Voeg als laatste nog de gehakte pinda’s en de helft van de bleekselderij toe en laat de soep nog een minuutje of 10 indikken. Op het laatst de andere helft van de bleekselderij, bosui en toevoegen. Serveer de soep met een plukje taugé onder in de kom, schenk hierop de soep. Lekker met wat Turks brood.


Prei-tuinerwten soep met basilicum

Deze vegetarische soep staat in een kwartiertje op tafel.

Ingrediënten (op basis van 4 personen)

  • 2 el olijfolie
  • 400 g gesneden prei
  • 1½ liter water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 15 g verse basilicum
  • 150 g witte kaas
  • 450 g tuinerwten (diepvries)

Keukenspullen: Staafmixer

Bereiden 

Verhit de olie in een soeppan en fruit de prei 2 minuten. Voeg 1 liter water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken.
Snijd ondertussen het basilicum in reepjes en de witte kaas in blokjes. Voeg de tuinerwten toe aan de soep en laat nog 2 min. koken.
Schep driekwart van het basilicum erdoor, zet het vuur uit en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
Verdeel over de borden en bestrooi met de witte kaas en de rest van het basilicum.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén